Skip to Main Content

 

Klinisk nutrition som våtfoder – en underutnyttjad resurs

 

Som veterinärer vill vi alltid ge de bästa näringsrekommendationerna. Men tänk om vi missar kunder som hade velat få alla alternativ presenterade som sedan blir besvikna? Detta händer ofta med våtfoder – särskilt klinisk nutrition.

 

Det kan vara svårt att få en kund att byta från mataffärens foder till ett kliniskt foder på grund av kostnaden. Vissa kunder kan också oroa sig för om hunden eller katten kommer att tycka om smaken och konsistensen. Det är en stor förändring. Men vi behöver komma ihåg att nutrition är till stor hjälp vid många sjukdomar och är mycket viktig vid vissa tillstånd, t.ex. problem med urinvägar, njurar och huden. Och våtfoder spelar en viktig roll här.

Återhämtning och andra tillstånd

Vi ger ofta våtfoder till patienter som återhämtar sig från sjukdom, skada eller operation – t.ex. Prescription Diet i/d eller a/d för hundar och katter som är sjuka eller har opererats. Så varför undviker vi våtfoder vid andra tillfällen? Det finns många fördelar med våtfoder. Eftersom Hill’s foder finns i flera olika konsistenser och smaker, och dessutom 100 % nöjdhetsgaranti, behöver du inte oroa dig för om kunden tror att hunden eller katten kommer att tycka om fodret.

Fördelar med våtfoder

  • Smak. Hill’s foder är mycket välsmakande, men många hundar och katter älskar helt enkelt burkfoder eller foder i portionspåse på grund av den läckra konsistensen. Om en hund eller katt har en sjukdom och inte mår bra är det jätteviktigt att få den att äta.
  • Variation. Det finns många Prescription Diet-våtfoder tillgängliga – och vissa foder finns i olika smaker och konsistenser (burkfoder, våtfoder och påsar). Så se till att prata med din Hill’s-representant om olika alternativ för dina patienter.
  • Katter. Det rekommenderas att ge katter en blandning av våtfoder och torrfoder. De kan lätt bli förtjusta i specifika konsistenser. Om de får variation från tidig ålder är det lättare att byta foder om de vid något tillfälle behöver det på grund av sitt hälsotillstånd.
  • Vätska. Vätska är jätteviktigt vid alla sjukdomar och våtfoder är ett av de lättaste sätten att öka vätskeintaget och förhindra uttorkning.
  • Bandet mellan ägaren och djuret. Vi vet att fodret är väldigt viktigt för bandet mellan människor och djur. Hund- och kattägare älskar att se sin fyrbenta vän njuta av sitt foder.

 

Vätska är centralt för att hantera urinvägsproblem

Förutom att det är bra att få i sig vätska i allmänhet, finns det vissa sjukdomstillstånd där vätskeintaget är avgörande, särskilt för katter. Tamkatter har utvecklats från ökenlevande djur och tenderar därför att ha mycket koncentrerad urin. Detta kan förvärra urinvägsproblem, som FIC (felin idiopatisk cystit) och kristalluri. Vätskeintaget är också mycket viktigt för hundar som har problem med urinblåsan. Vätskan späder ut urinen och spolar effektivt igenom blåsan på ett naturligt sätt.

Våtfoder för växande hundar och katter

Det finns kliniska foder som är lämpliga för växande valpar och kattungar, antingen för långtids- eller korttidsutfodring. Om de har varit vana att äta våtfoder är det viktigt att ge en ersättning som stödjer deras utvecklingsbehov.

Varför inte erbjuda det?

Var inte rädd för att prata om fördelarna och varianterna som finns tillgängliga. Informera alltid om Hill’s 100 % nöjdhetsgaranti* om det skulle uppstå problem. Så nästa gång du ger en rekommendation, tänk på våtfoder – de är verkligen en underutnyttjad resurs som ger stora fördelar.

 

HillsVets hemsida innehåller hela fodersortimentet och alla uppgifter om de viktigaste fördelarna.

 

 

Författare:

Emma Goodman Milne, Veterinär

Dr Emma Milne tog veterinärexamen 1996. Hon arbetade på en liten djurklinik i tolv år och som rådgivare för klinisk nutrition i sju år. Hon är välkänd för sitt arbete med djurens hälsa och har skrivit tio böcker om husdjur.

 

 

 

 

 

 

*På kvalitet, konsistens, eller kundens pengar tillbaka.